Virtuvės spintelė

PUODŲ DANGA-AKMENS MASĖ

Parengė IEVA BALTRUŠAIТYТĖ

Keptuvės, puodai troškintuvai akmens masės danga- patikimi ir ilgaamžiai, todėl jų mūsų virtuvėse vis daugiau ir daugiau. Puikus dizainas, ekologiškumas, patvarumas- tai tik dalis savybių, kurios pakylėja šiuos indus į naują lygmenį. Bene svarbiausia vis dėlto yra tai, kad tokius indus patogu naudoti, о juose ruoštas maistas bus sveikesnis ir skanesnis. Ir tai-ne reklamos sukurtas mitas. Pamėginkime išsiaiškinti, kodėl taip yra.

SVORIS-PRIVALUMAS

   Akmens masės danga lemia tam tikras puodų ir keptuvių ypatybes. Tokių indų sienelės-storos, patys indai- sunkūs. Nors pastarojì savybė kartais gali atrodyti kaip trūkumas (gali būti sunku išlaikyti net ir vidutinio dydžio puodą, pilną sriubos ar troškinio, viena ranka), vis dėlto kaip tik ji lemia ir puodo privalumus. Būtent storos sienelės garantuoja, kad šių puodų ar keptuvių viduje ruošiamas maistas puikiai išsaugos savo skonius ir aromatus, neprisvils, neprisigers pašalinių kvapų. Tokia danga leidžia tolygiai pasiskirstyti kaitrai indo viduje, taigi juose ruošti patiekalai bus sultingesni ir gardesni.

    Nepaisant to, kad akmens masės indų sienelės storos, jos greitai įkaista, taigi gaminimo procesas vyksta greičiau.

NATŪRALU IR SAUGU

    Akmens masės danga gaminama iš natūralių medžiagų, taigi kaitinama neišskiria toksinių medžiagų, kurios galėtų pa tekti į maistą.

    Šiuos indus rekomenduojama naudoti stengiantis ruošti kuo sveikesnį maistą. Pavyzdžiui, keptuvė, padengta akmens masės danga, reikalauja mažiau riebalų, kartais apskritai galima apsieiti be jų-jei produktą užtenka pakepinti ant sausos keptuvės (pvz., kad ir skrudinant sėklas, riešutus ar apkepant paprikas, kad lengviau nusiluptų žievelė), taip galima ir daryti nesibaiminant, kad kaitinant sausą keptuvę ji susigadins.

    Kadangi akmens masės induose kaitra pasiskirsto tolygiai, ruošiant maistą išlieka daugiau vitaminų ir kitų elementų, naudingų mūsų organizmui.

 

PAТVARU IR PATOGU

    Ar jums kada teko nusivilti naujais, puikios išvaizdos ir kokybės indais, kuriuos, deja, reikia taip skrupulingai prižiūrėti, kad net nebesinori naudoti? Jei atsakėte TAIP-sveiki atvykę j XXI amžiaus virtuvę! Vos spėjome savo pasistatyti indaploves, virtuvės spintelėse vienas po kito ėmė rastis puodai ir kepuvės, kurių indaplovėse plauti nevalia. Vos apsirūpinome patogiomis kempinėmis su šiurkštesniu šveičiamuoju paviršiumi-tuojau pat sužinojome, jog daugumos turimų puodų jomis šveisti negalima… ironiška?  Be abejo, taip. Tad gal atėjo metas priimti daugiau komforto teikiančius sprendimus?

    Akmens masės puodų privalumas – tai, kad jų priežiūra palyginti lengva. Taip, stipriai, agresyviai šveisti jų irgi nereiktų, tačiau nei šiurkštesnė kempinėlė, nei plovimas indaplovėje jiems nėra baisūs. Tiesa, naudojant akmens masės kepuvę maistą joje geriau vartyti medine arba silikatini, o ne geležine mentele. Bet pastarąsias jau bemaž spėjome pamiršti, ar ne? 

Komentarų dar nėra

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Mes naudojame slapukus, kad pagerintume jūsų patirtį mūsų svetainėje. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų salygos ir privatumas
HomeCategoriesAccount
Search