Amerikietiški patiekalai lietuviškam stalui

Amerikietiški patiekalai Lietuvoje – toli gražu nebe naujiena. Jau senai į mūsų šalį yra įžengę amerikietiško maisto restoranai, kavinės ar konditerinės. Amerikietiški blynai, naminiai burgeriai, klasikiniai brauniai – dažniausi pasirinkimai. Visgi, Amerikos tradiciniai patiekalai naminiais mėsainiais neapsiriboja. Šios šalies virtuvės formavimuisi įtakos turėjo Europos, indėnų maisto tradicijos, tad čia galima rasti ir makaronų, ir daržovių, ir jūros gėrybių patiekalų. Šiandien amerikietiški patiekalai populiarūs ne tik pačioje Amerikoje, bet ir Europoje, Azijoje.
Klasikiniai amerikietiški mėsainiai

Naminiai mėsainiai – bene žinomiausias ir labiausiai paplitęs patiekalas. Naminiai burgeriai mėgstami tiek vaikų, tiek suaugusiųjų, o juos gaminti galima išties kūrybingai – rinktis klasikinius ingredientus, paįvairinti skirtingais padažais ar gaminti vegetariškus mėsainius. Namuose pasigaminti amerikietiškus mėsainius išties paprasta.
Jums reikės:
- 6 mėsainiams skirtų bandelių
- 900 g kapotos jautienos
- 3 pomidorų
- 6 riekelių Čederio sūrio
- 150 g salotų
- 2 raudonųjų svogūnų
- 2 marinuotų agurkų
- 3 v. š. pomidorų padažo
- 3 v. š. majonezo
- Druskos
- Pipirų
Gaminimas:
Susmulkinkite salotas, pomidorus agurkus ir svogūnus supjaustykite griežinėliais. Padruskinkite ir papipirinkite jautieną, gerai išmaišykite ir formuokite 6 bandelės dydžio kepsniukus. Juos apkepkite keptuvėje po 3-5 min. iš abiejų pusių. Bandeles perpjaukite pusiau. Viršutinę pusę aptepkite pomidorų padažu, apatinę – majonezu. Ant apatinės bandelės dalies dėkite salotų, svogūnų, apkeptą kepsnelį, riekę sūrio, kelis griežinėlius pomidorų, agurkų. Užvožkite bandelės dalį. Skanaus.
Barbekiu padažas

BBQ – tikras amerikietiškų padažų karalius. Be barbekiu padažo tiesiog neįsivaizduojamas tikras amerikietiškas ant grilio keptas maistas. Šis padažas puikiai tinka tiek patiekalams su jautiena, kiauliena, paukštiena ar tiesiog daržovėmis. Tikrą amerikietišką BBQ padažą pasigaminti namuose nėra labai sudėtinga.
Jums reikės:
- 3 v. š. rudojo cukraus
- 4 v. š. sojų padažo
- 1 v. š. saldžiųjų paprikų miltelių
- 0,5 v. š. aitriųjų paprikų miltelių
- 1 v. š. česnakų miltelių
- 1 a. š. druskos
- 1 a. š. maltų kvapiųjų pipirų
- 1 a. š. dūmų skonio aromato
- 300 g pomidorų padažo
Gaminimas:
Į atskirą dubenį supilkite pomidorų ir sojų padažus, gerai išmaišykite. Į mišinį berkite visus likusius prieskonius, pagardinkite dūmų skonio aromatu ir viską išmaišykite. Šis padažas puikiai tiks tiek vištienos, tiek kiaulienos, jautienos ar daržovių patiekalams.
Vištienos sparneliai su barbekiu padažu

Kaip namuose pasigaminti BBQ padažą jau aptarėme, tad metas pakalbėti apie tai, kaip galima naudoti šį padažą. Vištienos sparneliai su barbekiu padažu – tikras pirštus laižytis verčiantis delikatesas. Jį pasigaminti išties nesunku.
Jums reikės:
- 500 g vištienos sparnelių
- 0,5 a. š. druskos
- 5 v. š. naminio BBQ padažo
- 0,5 a. š. sezamų sėklų
- Pundelis svogūnų laiškų
Gaminimas:
Vištienos sparnelius įtrinkite druska ir BBQ padažu. Palikite 2-3 val. marinuotis šaldytuve. Marinuotus sparnelius galite kepti krašto oro gruzdintuvėje, grilyje ar orkaitėje. Iškeptus sparnelius apibarstykite sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais
Kepti kiaulienos šonkauliai

Amerikietiški patiekalai tiesiog neįsivaizduojami be kiaulienos šonkauliukų. Sultingi, puikiai iškepę šonkauliukai – tai lyg Amerikos virtuvės vizitinė kortelė. Kiaulienos šonkauliukai gali būti kepami tiek orkaitėje, tiek grilyje, troškinti su daržovėmis ar virti. Pristatome jums lengvą šio delikateso receptą.
Jums reikės:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- Nedidelio svogūno
- 0,5 a. š. maltų kuminų
- Žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių
- 0,5 st. pomidorų tyrės
- 1 v. š. obuolių acto
- 2 v. š. rudojo cukraus
- Druskos
- Juodųjų maltų pipirų
Gaminimas:
Iš abiejų pusių įtrinkite šonkauliukus druska ir pipirais. Sudėkite juos į kepimo skardą ir apdenkite folija. Pašaukite į iki 140 laipsnių įkaitintą orkaitę 3-4 valandoms. Kol mėsa kepa, į įkaitintą keptuvę su aliejumi berkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir patroškinkite iki kol suminkštės. Įdėkite pomidorų tyrės, aitriųjų pipirų, cukraus, acto, šiek tiek druskos. Išmaišykite ir pakaitinkite kelias minutes. Iškepusius šonkauliukus gausiai aptepkite paruoštu padažu. Dėkite ant grotelių ir pašaukite į orkaitę aukščiausioje temperatūroje į aukščiausią poziciją ir kepkite apie 3-4 minutes, kol padažas pradės karamelizuotis.
Amerikietiška moliūgų sriuba

Moliūgai Amerikoje – ne tik per Heloviną. Moliūgų sriuba, kaip ir kiti amerikietiški patiekalai, vertinama visame pasaulyje. Ši sriuba soti, maistinga ir, svarbiausia, itin naudinga organizmui, o ją pasigaminti namuose išties paprasta.
Jums reikės:
- 1,5 g moliūgų
- Svogūno
- 4 st. vištienos sultinio
- 2 v. š. rudojo cukraus
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio maltų muskatų
- Žiupsnelio cinamono
- 0,5 v. š. tarkuoto imbiero
- 1 v. š . sviesto
- Grietinėlės
Gaminimas:
Nulupkite, išskobkite ir maždaug 1 cm kubeliais supjaustykite moliūgą, susmulkinkite svogūną. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite pjaustytą moliūgą, svogūną, cukrų ir druską ir kepinkite kol moliūgas suminkštės ir apskrus iš visų pusių. Viską supilkite į puodą, supilkite sultinį ir virkite kol moliūgai taps visiškai minkšti ir lengvai traiškysis. Puodą nukelkite nuo ugnies, sriubą sutrinkite trintuvu. Suberkite cinamoną, muskatus, imbierus. Gerai išmaišykite ir pilkite į dubenėlius. Pagardinkite grietinėle.
Amerikietiški blyneliai

Amerikietiški blynai – puikus delikatesas sekmadienio pusryčių stalui. Tai ypač greitai pagaminamas patiekalas, kurį be galo mėgsta mažiausieji. Be to, blynelius galima gardinti su įvairiais sirupais, uogienėmis, ar šviežiomis uogomis, vaisiais. Amerikietiškus blynus pagaminsite vos per pusvalandį, o gardžiuotis galės visa šeima.
Jums reikės:
- 250 g miltų
- Kiaušinio
- 150 ml kefyro
- 50 cukraus
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 50 ml aliejaus
- Žiupsnelio druskos
- 1 a. š. vanilinio cukraus
Gaminimas:
Visus sausus produktus sumaišykite viename inde, o šlapius – kitame. Tuomet maišydami sausus ingredientus po truputį supilkite šlapius. Kepkite sausoje įkaitintoje keltuvėje ant silpnos ugnies. Pagardinkite klevų sirupu.
Amerikietiškas obuolių pyragas

Amerikietiška virtuvė gali pasigirti ne tik pagrindinių patiekalų, bet ir desertų gausa. Amerikoje ir už jos ribų itin vertinamas obuolių pyragas. Kartu su vaniliniais ledais jis gali tapti nepamirštamu susitikimų akcentu. Amerikietišką obuolių pyragą pasigaminti išties nesudėtinga.
Jums reikės:
- 500 g miltų
- 250 g sviesto
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 2 kiaušinių
- 100 g cukraus
- 6 obuolių
- 2 v. š. citrinų sulčių
- 120 g rudojo cukraus
- 5 g cinamono
- Žiupsnelio maltų muskatų
Gaminimas:
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų (2 tryniai keliaus į tešlą, o vienas baltymas – į įdarą). 200 g kambario temperatūros sviesto ištrinkite su cukrumi, įdėkite abu trynius, suberkite miltų ir kepimo miltelių mišinį ir užminkykite tešlą. Išklokite tešlą apvalioje kepimo formoje (palikite šiek tiek tešlos papuošimui). Nuluptus obuolius supjaustykite smulkiomis riekelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis, apiberkite ruduoju cukrumi, cinamonu, muskatais, įmaišykite likusį (apie 2 v. š.) sviestą ir gerai viską išvoliokite. Paruoštus obuolius išdėliokite pyrago centre. Papuoškite jį tešlos juostelėmis, aptepkite plaktu kiaušinio baltymu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Šokoladinis pyragas Braunis

Klasikinis Braunis – lietuvaičių širdis užkariauti spėjęs amerikietiškas desertas. Šis pyragas itin vertinamas tikrų šokolado fanų. Šį šokoladinį pyragą pasigaminti galite ir jūs.
Jums reikės:
- 150 g miltų
- 3,5 a. š. kepimo miltelių
- 175 g sviesto
- 450 g cukraus
- 4 didelių kiaušinių
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 5 g druskos
- 280 g juodojo šokolado
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atskirame inde ištirpinkite 180 g juodojo šokolado ir sviestą. Suberkite cukrų ir išplakite. Šiek tiek pravėsus mišiniui įmuškite kiaušinius, įpilkite vanilės ekstrakto ir gerai išmaišykite. Maišant berkite miltų mišinį. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 min. Iškepusį pyragą neskubėkite išimti iš kepimo indo – pirmiau leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. Ištirpinkite likusį šokoladą ir juo aptepkite atvėsusį pyragą. Galite pagardinti riešutais.
Amerikietiški sausainiai

Amerikietiški sausainiai neretai papildo ir lietuviškus vaišių stalus. Nors juos pagaminti nereikia daug laiko, jų skonis niekuo nenusileidžia prie puodų kelias valandas verčiantiems paplušėti sausainiams.
Jums reikės:
- 100 g sviesto
- 100 g rudojo cukraus
- 100 g žemės riešutų sviesto
- 1 kiaušinio
- 175 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
Gaminimas:
Ištirpinkite sviestą ir išplakite jį su cukrumi ir žemės riešutų sviestu. Įmuškite kiaušinį ir vėl viską išplakite. Suberkite kepimo miltelius, miltus ir užminkykite tešlą. Iš gautos masės formuokite nedidelius paplotėlius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą palikdami tarpus tarp sausainukų. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.
Amerikos tradiciniai patiekalai vis dažniau praskina kelią į lietuvių širdis. Amerikietiški patiekalai išties greitai ir lengvai pagaminami, o mėgautis jais gali visa šeima. Be to, dauguma amerikietiškų patiekalų puikiai tinka iškyloms. Dujiniai griliai – puikus pasirinkimas vykstantiems į iškylas ir norintiems ten mėgautis amerikietišku maistu.
Be komentarų