Geriausios keptuvės – kaip išsirinkti?

Gaminant maistą labai svarbi ne tik ingredientų, bet ir puodų, keptuvių, prikaistuvių kokybė. Keptuves rinktis reikėtų atsakingai ir apgalvotai, mat net ir pačios geriausios keptuvės, naudojamos ne pagal paskirtį ar ne taip, kaip derėtų, jums nesuteiks norimų rezultatų. Renkantis tinkamiausią keptuvę derėtų apsvarstyti ne tik kiek, bet ir kaip gaminsite – ne visos geriausios keptuvės tiks indukcinėms kaitlentėms, kepimui grilyje ar maisto ruošimui ant dujinės viryklės. Šiame straipsnyje papasakosime, kaip išsirinkti keptuvę jūsų virtuvei ir kokios apskritai yra geriausios keptuvės.
Ketaus keptuvės
Ketaus keptuvė – puikus pasirinkimas ieškantiems ilgaamžio ir ilgai šilumą išlaikančio daikto savo virtuvei. Ketaus keptuvės gaminamos specifiniu būdu, kai keptuvėse padidinamas anglies atomo kiekis. Be to, jos yra prisotinamos specialiomis priemonėmis, kurios pakaitintos sudaro karščiui ir korozijai atsparų kietą paviršių. Dėl šios priežasties ketaus keptuvės puikiai išlaiko šilumą, tad yra nepakeičiamas daiktas mėgstantiems troškintus paukštienos, kiaulienos, jautienos, daržovių ar Wok patiekalus. Tiesa, reikėtų paminėti tai, kad ketaus keptuvės yra sunkios, jos kaista lėtai, bet iki jums reikiamos temperatūros, kurią gali išlaikyti išties ilgai. Be to, ketaus keptuvės puikiai tinka kazanams, lauko kepsninėms, griliams ir net indukcinėms kaitlentėms! Ketaus keptuves prižiūrėti itin lengva, mat jos nebijo sąlyčio su metaliniais įrankiais ar šveistukais. Prie jų paviršiaus gaminamas maistas neprikepa, tad joms išplauti užtenka tiesiog karšto vandens.

Grilio keptuvės
Grilio keptuvės – grilio patiekalai ištisus metus! Ne visi turime galimybę pačirškinti sultingą kepsnį tiesiog savo kieme esančioje kepsninėje. O net jei ir turime tokią galimybę, vargu ar žiemos viduryje pultume ruošti kepsninę. Grilio keptuvės – tikras išsigelbėjimas staiga panorėjus grilio patiekalų. Tokios keptuvės puikiai tinka gaminti BBQ patiekalus, gardžius kepsnius, šonkauliukus, vištienos sparnelius ar daržoves. Šios keptuvės gali būti kaitinamos itin aukštoje temperatūroje, o jose gaminamas maistas išsiskiria ypatingu skoniu. Šios keptuvės paprastai yra kvadrato formos su nepridegančiu specialiu grublėtu paviršiumi, tad jose keptas maistas įgauna tokias pat žymes, kokios atsiranda kepant lauko kepsninėje. Grilio keptuvės taip pat gali būti gaminamos ir iš ketaus. Ketaus grilio keptuvės pasižymi ilgaamžiškumu, tvirtumu, jos yra sunkesnės, o jų paviršius atsparus karščiui ir korozijai. Be to, jose maistas neprisvyla, o pati keptuvės danga atspari sąlyčiui su metalu.

Blynų keptuvės
Sekmadienis – blynadienis, ar ne? Tam, kad pirmasis blynas nebūtų prisvies, tikri šio patiekalo gurmanai tiesiog privalo turėti blynų keptuvę. Blynų keptuvė nuo tradicinės skiriasi tuo, kad ji yra kur kas seklesnė, t. y. ji beveik neturi sienelių. Aukštos kokybės blynų keptuvės ypač greitai ir tolygiai paskirsto šilumą, tad iškepti aukso plutele dengtus blynus pavyks kiekvienam. Tobulų blynų paslaptis – negili ir tobulai lygi keptuvė, kurioje apversti blyną yra išties lengva. Akmens masės blynų keptuvės neleidžia blynams prilipti prie paviršiaus, tad galite jose kepti be jokių papildomų riebalų! Be to, blynų keptuvės gali būti įvairių formų, tad sekmadieniniai pusryčiai su visa šeima gali būti ne tik skanūs, sveiki, bet ir smagūs!

Zepter keptuvės
Zepter keptuvės – ilgalaikė investicija, padedanti gaminti sveikiau. Tai itin kokybiški, pažangiausiomis technologijomis gaminami indai, kuriuose galite gaminti be jokių riebalų. Zepter keptuvės išsiskiria savo itin patogiu naudoti dizainu, ilgaamžiškumu ir funkcionalumu – jose galima gaminti tiek pagrindinius patiekalus, tiek padažus jiems ar net troškinius. Zepter keptuvių paviršius yra atsparus korozijai, įbrėžimams. Be to, šios keptuvės puikiai tinka indukcinėms kaitlentėms, o jas plauti galima tiesiog indaplovėje! Šio prekinio ženklo gaminiai pagaminti iš aplinkai draugiškų medžiagų, tad kaitinami neišskiria jokių kenksmingų žmogui ar aplinkai medžiagų. Zepter puodai puikiai tiks patiekalams, kurie gaminami žemoje temperatūroje, nes turi šilumos kaupimo dugną, dėl ko šios keptuvės pasižymi itin dideliu našumu. Ši unikali savybė gali padėti jums sutaupyti energijos sąnaudas, o maistui neleisti prarasti maistingųjų medžiagų. Tai itin stilingas, modernus ir komfortiškas pasirinkimas.

Wok keptuvės
Mėgstate gaminti Wok patiekalus? Tuomet jūsų virtuvėje privalo būti geriausia Wok keptuvė. Šios keptuvės išsiskiria ypač aukštomis sienelėmis, todėl jose labai patogu ir paprasta gaminti įvairius troškinius. Wok keptuvės pagamintos tik iš aukščiausios kokybės medžiagų, todėl puikiai paskirsto šilumą ir leidžia kepti maistą tolygiai. Be to, jose gaminamas maistas nelimpa prie paviršiaus. Aukštos sienelės leidžia gaminti išties didelį kiekį maisto vienu metu. Geriausia tai, kad Wok keptuvės puikiai tinka visoms, net ir indukcinėms, viryklėms, mat jos gaminamos iš įvairių medžiagų: nerūdijančio plieno, ketaus, aliuminio ir kt. Jų priežiūra nėra sudėtinga – dažniausiai užtenka jas išplauti karštu vandeniu.

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę?
1. Prisiminkite, kokius patiekalus dažniausiai gaminate
Skirtingiems patiekalams gali prireikti skirtingų keptuvių. Labai svarbu apgalvoti, ką planuojate gaminti iš anksto, kad išsirinktumėte geriausias keptuves. Padažams gaminti jums gali užtekti ir mažo skersmens keptuvės, kepsniams, kotletams ar kitiems patiekalams prireiks didesnės. Jei labiausiai mėgstate gaminti troškinius, tuomet jums prireiks gilesnės keptuvės, jei mėgstate BBQ – siūlytume apsvarstyti grilio keptuves. O gal esate blynų fanai? Blynams kepti tinkamiausios bus žemų sienelių keptuvės.
2. Apsvarstykite, kiek gaminate
Jei prie puodų praleidžiate nedaug laiko ir jums keptuvė bus reikalinga toli gražu ne kasdien, tuomet galite rinktis paprastesnę keptuvę, tačiau jei maisto čirškinimas keptuvėje yra jūsų mylimas hobis ar maistą joje žadate gaminti kasdien, tuomet siūlome apsvarstyti profesionalams skirtas keptuves. Tokios keptuvės tarnaus kur kas ilgiau ir bus patogesnės naudoti.
3. Apgalvokite, keliems asmenims dažniausiai gaminsite
Renkantis keptuvę labai svarbu tinkamai pasirinkti jos dydį. Per mažos keptuvės gali prailginti jūsų virtuvėje praleidžiamą laiką – didelei šeimai teks maistą kepti kelis kartus, o kepant antrą ar trečią porciją pirmoji gali atšalti… Per didelės keptuvės gali netolygiai paskirstyti šilumą, o be to, joms įkaisti reikės daugiau energijos, vadinasi, jos kais kur kas ilgiau.
4. Atkreipkite dėmesį į keptuvės tinkamumą jūsų viryklei
Gaminant maistą keptuvėje neužtenka įvertinti tik to, ką gaminsite, kaip ir kiek. Tam, kad nauju pirkiniu nenusiviltumėte, pirmiausiai, turite įvertinti viryklę, ant kurios kepsite. Pavyzdžiui, indukcinėms kaitlentėms tinkamos tik feromagnetinį dugną turinčios keptuvės, o norėdami keptuvę naudoti ne tik gaminant namuose ant viryklės, bet ir ant laužo ar specialios kepsninės, jums gali prireikti ketaus keptuvės. Apie tinkamiausius puodus tokiai viryklei pasakojome ankstesniame straipsnyje „Puodai indukcinei kaitlentei“.
5. Įvertinkite, kiek galite skirti naujai keptuvei
Ne ką mažiau svarbus aspektas – finansinės galimybės. Ko gero, nenustebinsime teigdami, kad kokybiškos ir profesionaliam naudojimui skirtos keptuvės yra kur kas bangesnės, nei tos lengvutės, randamos didžiuosiuose prekybos centruose. Tad kartais nulemti tinkamiausios keptuvės pasirinkimą gali paprasčiausiai jai skiriama suma. Neapsigaukite – net ir brangiausia keptuvė pati jums pietų nepagamins, tad pirmiausia įvertinkite tai, ką mėgstate ir kaip gaminate jūs. Tik taip žinosite, kokios yra geriausios keptuvės būtent jums.
Be komentarų