Gruziniška virtuvė dvelkia nostalgiška šiluma

Gruziniška virtuvė
2022-09-27 21:43

Gruziniška virtuvė pasižymi skonių ir patiekalų įvairove. Pati Gruzija, neseniai pradėta Lietuvoje vadinti Sakartvelu, tai valstybė, Pietų Kaukaze, rytinėje Juodosios jūros pakrantėje. Ši šalis didžiuojasi ne tik savo kvapą gniaužiančius kraštovaizdžiu, gausybę amžių menančia architektūra, bet ir nepaprastai turtinga virtuve. Gruziniška virtuvė išties unikali, nors yra apsupta stiprias virtuvių tradicijas puoselėjančių kaimyninių šalių – Rusijos, Turkijos, Armėnijos, Azerbaidžano. Lietuvoje gruziniški patiekalai patiekiami toli gražu ne kiekviename restorane. Deja, bet jų visoje Lietuvoje yra vos keliolika. Kviečiame jus atrasti sakartvelų virtuvės džiaugsmus ir patiems pasigamint nesudėtingų, tačiau šią nuostabią šalį reprezentuojančių patiekalų.

Gruziniška virtuvė – skonių ir patiekalų įvairovė

Visgi, gruzinų virtuvė patyrė didelę europietiškosios ir rusiškosios virtuvės įtaką. Ilgus tūkstantmečius besiformavusi virtuvė pasisavino geriausius graikų, turkų, arabų ar mongolų kulinarinius šedevrus ir pritaikė savo krašto žmonių skoniui. Įvairių skonių ir ingredientų gausybė leido sukurti išties kitokią, skonių ir patiekalų įvairove pasižyminčią virtuvę. Gruziniški patiekalai yra mėsingi, sotūs, tačiau čia netrūksta ir vegetariškų patiekalų. Čia ypač dažnai naudojamos šviežios daržovės ir žalumynai. Kaip ir Lietuvoje, taip ir Gruzijoje, tik įžengę į virtuvę čia sutinkame duoną.

Populiariausi gruziniški patiekalai

Gruziniški patiekalai nebūtinai turi būti gaminami pačioje Gruzijoje. Kviečiame jus leistis į skonių paieškas savo namuose. Žemiau pateikiame jums 3 nesudėtingus, tačiau leisiančius pajusti Gruzijos virtuvės temperamentą, patiekalų receptus. Populiariausi gruziniški patiekalai gali būti ne tik patiekalai kaip tokie, bet ir įvairūs pagardai, kaip, pavyzdžiui, daugeliui žinoma adžika. Gruzijoje ypač populiarus ir chačiapuris, charčio sriuba, viščiukas tabaka, lobio pupelių troškinys. Reikėtų nepamiršti ir tikro gruziniško vyno svarbos.

Adžika – aštrus gruziniškas pagardas

Adžika

Jums reikės:

  • 1 kg čili paprikyčių
  • 500 g raudonųjų paprikų
  • 500 g pomidorų
  • 100 g česnakų
  • 50 g maltų kalendrų
  • 50 g petražolių
  • 50 g salierų lapų
  • 1 a. š. kalendrų grūdelių
  • 250 g druskos
  • 50 ml aliejaus
  • 30 ml acto (9 proc.)

Gaminimas:

Išberkite čili paprikytes ant didelio padėklo, jas plačiai paskleiskite ir palikite 3 paroms pavysti. Po trijų parų aitriąsias paprikas nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir išimkite sėklas. Dideliame puode užvirkite actą ir jį atvėsinkite. Paruoštas čili paprikytes, papriką, pomidorus, česnakus, petražoles, salierų lapus susmulkinkite iki vientisos masės. Į daržovių masę supilkite actą, aliejų, įberkite druskos, smulkintų kalendrų ir kalendrų grūdelių. Gerai išmaišykite ir pastatykite 2–3 paroms vėsioje vietoje. Per dieną du kartus permaišykite. Po 2–3 parų sudėkite paruoštą adžiką į sterilizuotus stiklainius, pasterizuokite ir užsukite. Laikykite šaltoje ir tamsioje vietoje. Tai puikus mėsos ar daržovių pagardas mėgstantiems aštrų maistą.

Chačiapuris – gruziniškas sūrio pyragas

Chačiapuris

Jums reikės:

  • 380 g kvietinių miltų
  • 150 ml pieno
  • 100 ml vandens
  • 7 g sausų mielių
  • 2 v. š. aliejaus
  • 1 a. š. cukraus
  • 1 a. š. druskos
  • 100 g sviesto
  • 100 g mocarelos sūrio
  • 100 g fetos sūrio
  • 100 g fermentinio sūrio
  • 2 kiaušinių

Gaminimas:

Persijotus miltus sumaišykite su mielėmis, cukrumi ir druska, įpilkite aliejaus. Į atskirą indą supilkite pieną ir vandenį ir juos pašildykite iki 35 laipsnių. Pašildytą pieną su vandeniu po truputį pilkite į miltų mišinį ir pradėkite minkyti. Išminkyta tešla turi būti minkšta, tačiau nelipti prie rankų. Jei tešla lipni – berkite dar šiek tiek miltų. Iš suminkytos tešlos formuokite apvalų kepaliuką, jį paglostikite aliejumi išteptomis rankomis ir palikite 1–1,5 val. pakilti. Perminkykite tešlą, dar kartą ją paglostykite ir palikite dar 1–1,5 val. Tuo tarpu pagaminkite įdarą: sutarkuokite ar sutrupinkite sūrius, įmuškite kiaušinius, įmaišykite pusę kambario temperatūros sviesto ir viską gerai išmaišykite. Pakilus tešlai ją padalinkite per pusę. Imkite vieną dalį ir ant miltuoto paviršiaus suformuokite rutulį. Spausdami suformuokite maždaug 20 cm skersmens blyną. Šiek tiek paploninkite kraštelius pirštais. Į blyno vidurį dėkite pusę įdaro. Įdaras turi uždengti tik blyno vidurį (maždaug pusę viso ploto). Blynelio kraštus lenkite iki centro ir suimkite, taip sudarydami ryšulėlį. Gerai suspauskite tešlos kraštelius tarpusavyje. Chačiapurį apverskite siūle į apačią. Suformuotą kepaliuką su įdaru paspauskite ir išploninkite iki 2–2,5 cm storio blynelio. Stenkitės neperplėšti tešlos, kad neištekėtų įdaras. Tą patį pakartokite su kita tešlos dalimi. Abu paplotėlius dėkite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite kol apskrus, maždaug 15–20 min. Ištraukę chačiapurį iš orkaitės aptepkite likusiu sviestu. Skanaukite dar šiltą.

Charčio sriuba – rūgštoka, aštroka ir labai aromatinga jautienos sriuba

Charčio sriuba

Jums reikės:

  • 500 g riebios jautienos
  • 150 g ilgagrūdžių ryžių
  • 2 didesnių svogūnų
  • 120 g graikinių riešutų
  • 4–5 skiltelių česnakų
  • 50 g pomidorų pastos
  • 3 v. š. „Tkemali“ padažo
  • 1 v. š. prieskonių „Chmeli suneli“
  • 1 aitriosios paprikos arba 1 v. š. maltos aitriosios paprikos
  • kelių laurų lapelių
  • žiupsnelio juodųjų pipirų
  • kelių juodųjų pipirų žirnelių
  • ryšelio žalumynų (kalendrų, petražolių)
  • gabalėlio sviesto

Gaminimas:

Į puodą su 3 l šalto vandens suberkite nedideliais gabalėliais pjaustytą mėsą, įberkite druskos ir virkite apie 1,5–2 val. Kelis kartus pamaišykite. Jei susidarys putų – nugriebkite. Įmeskite kelis žirnelius pipirų, įdėkite laurų lapų. Į indą sudėkite pomidorus ir tkemali padažą, smulkiai pjaustytą aitriąją papriką arba aitriųjų paprikų miltelių, smulkiai pjaustytus žalumynus, Chmeli suneli prieskonius ir maltus juoduosius pipirus. Gerai viską išmaišykite. Išgriebkite išvirusią mėsą, ją pasmulkinkite ir sudėkite atgal į perkoštą jautienos sultinį. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Supilkite paruoštą padažą ir dar kelias minutes patroškinkite. Perplautus ryžius suberkite į puodą su mėsa ir virkite apie 15 min., supilkite patroškintą padažą. Česnakus ir graikinius riešutus sumalkite, pasūdykite, išmaišykite ir suberkite į puodą. Šiek tiek pavirkite, kad susimaišytų skoniai. Išjunkite kaitrą ir palikite dar 20 min. pastovėti.

Gruziniška virtuvės magija

Gruzijos virtuvę galime vadinti menu. Tai daugybės skonių magija, kuri kiekvieną lėkštę pripildo neapsakomo ir nepakartojamo jausmo. Gruziniški patiekalai nėra taip sunkiai pagaminami, kaip gali pasirodyti iš pradžių. Nors čia prireiks daug laiko ir kantrybės, tačiau juos pasigaminti galite bet kuriuose namuose. Tam, kad galėtumėte be vargo pasigaminti įvairiausius patiekalus, jums gali prireikti naujos keptuvės ar akmens masės puodų. Juk sukiotis virtuvėje, kurioje yra viskas ko reikia, daug maloniau.

Be komentarų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Mes naudojame slapukus, kad pagerintume jūsų patirtį mūsų svetainėje. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų salygos ir privatumas
PradinisProfilis
Paieška
Į viršų