Ispaniški patiekalai: skonių fiesta

Ispaniški patiekalai
2023-10-11 20:50

Maistas – svarbi kiekvienos šalies kultūros dalis. Jis visapusiškai atspindi tautą – jos geografinę vietovę, jai būdingus tipinius produktus ir net piliečių gyvenimo būdą. Puikus to pavyzdys – saulėtoji Ispanija, kuri garsėja ne tik rojui prilyginama Viduržemio jūros pakrante, triukšmingais vakarėliais ir fiestomis, bet ir išskirtine kulinarija. Joje susipinantys skoniai atvykėliams sukuria neišdildomus prisiminimus.

Populiariausi, abejingais nepaliekantys, ispaniški patiekalai

Norite atrasti kažką naujo? Štai keletas visame pasaulyje žinomų ispaniškų patiekalų:

Tapai – skonių įvairovė viename kąsnyje

Tapai

Kalbant apie ispanišką virtuvę, nepaminėti tapų – nusikaltimas. Tapai, tai – vieno kąsnio užkandžiai, kurie yra tiesiog tapę Ispanijos kultūros sinonimu. Jų būna pačiais įvairiausiais ingridientais nuo visiškai paprastų iki itin įmantrių.Tapai dažniausiai patiekiami prie vyno ar alaus.

Paelija – tai, kuo ispanai didžiuojasi

Paelija

Paelija yra vienas iš geriausiai pasaulyje žinomų Ispanijos patiekalų. Tai ryžių patiekalas, gardinamas įvairiomis  jūros gėrybėmis, paukštiena, kiauliena ir daržovėmis. Skirtinguose Ispanijos regionuose yra nusistovėję tradiciniai, būtent tam kraštui būdingi deriniai. Ypatingas šio patiekalo ruošimo bruožas – visi  ingredientai troškinami didelėje keptuvėje su dvejomis rankenomis ir dažnai – ant atviros ugnies.

Vytintas kumpis Jamon – Ispanijos virtuvės pažiba

Jamon

Ispanijoje tiek vietinių, tiek atvykėlių itin vertinamas vytintas kumpis Jamon yra dar vienas produktas, be kurio šios šalies virtuvė tiesiog neįsivaizduojama. Didžiausio populiarumo sulaukia Jamon Serrano ir Jamon Iberico tipai. Įdomui tai, kad pastarasis gali būti brandinamas net iki 48 mėnesių. Dažniausiai patiekiamas su šviežiomis figomis ar meliono gabalėliais.

Churros – tradicinis, burnoje tirpstantis desertas

Churros

Churros, tai ilgos, trapios spurgos, dažnai skanaujamos su karštu šokoladu ar cukrumi. Šis desertas kone idealiai tinka visada ir visais atvejais – tiek prie rytinės kavos puodelio, tiek užsinorėjus ko nors saldaus.

Gazpacho – sriuba, suteikianti vasarai gaivos

Gazpacho

Viena iš populiariausių Ispanijos sriubų yra gazpacho. Tai yra šalta daržovių sriuba, kuri ypač mėgstama kaitriomis vasaros dienomis. Ji dažniausiai pagaminama iš pomidorų, paprikų, svogūnų, česnako, obuolių acto ir alyvuogių aliejaus. Be to, Gazpacho dėl savo sudėties yra tikra  vitaminų ir mineralų bomba!

Tortilla Española – daugiau nei omletas

Tortilla espanola

Tortilla Española, dar žinoma kaip ispaniška kiaušinienė, yra lengvai pagaminamas, tačiau gurmaniškas patiekalas. Pagrindiniai patiekale naudojami ingredientai yra bulvės, svogūnai ir kiaušiniai.Visgi kiekvienas Ispanijos regionas turi savitas Tortilla gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, vienur ji patiekiama šilta, kitur – šalta, vienur dažniausiai pasirenkama pusryčiams, kitur – vietoje užkandžių.

Albondigas: ispaniški jautienos kukuliai

Albondigas

Albondigas yra vienas iš tradicinių ispaniškų patiekalų, kuriuos vietiniai itin mėgsta. Todėl nenuostabu, kad jį savo Meniu turi kone kiekvienas restoranas. Tradiciškai šie mėsos kukuliai yra gaminami iš jautienos, tačiau yra variacijų patiekalui pagaminti naudojant kiaulieną ar paukštieną. Albondingas patiekiamas su pomidorų padažu, pagardintu vynu.

Crema Catalana: pieniškas desertas

Crema Catalana

Crema Catalana arba Katalonijos kremas, yra saldus desertas, panašus į prancūzišką crème brûlée. Tai – lengvas, švelnaus skonio pieniškas desertas, pagardintas subtiliu citrinų ir cinamono prieskoniu bei traškiu, karamelizuoto cukraus sluoksniu.

Maisto produktai, kuriuos rasite tik Ispanijoje

Ispanija taip pat garsėja unikaliais produktais, kurių  įsigyti kitose pasaulio šalyse yra sunku arba net neįmanoma.

Piquillo paprikos. Šios mažos, raudonos paprikos yra auginamos Šiaurės Ispanijoje. Jos suteikia patiekalams salsvą, pikantišką skonį ir yra ypatingai vertinamos dėl savo švelnaus aitrumo, visai nebūdingo aitriosioms paprikoms.

Iberico kiauliena. Ji pasižymi unikaliu skoniu ir sudėtimi. Iberico kiaulienoje didžiąją dalį riebalų sudaro vadinamoji oleino rūgštis, kurios yra gausu alyvuogių aliejuje. Ji padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį organizme. Svarbu paminėti ir tai, kad juodosios Iberico kiaulės yra auginamos laisvėje.

Manchego sūris. Gaminamas iš La Mančos regione besiganančių Manchega veislės avių pienų. Šis sūris pasižymi sviestine tekstūra, tvirta konsistencija. Paprastai yra brandinamas nuo 2 mėn. iki 2 m.

Turron. Tai tradicinis Ispanijos konditerijos gaminys iš medaus, cukraus ir kiaušinio baltymo. Dažniausiai yra gardinamas migdolais arba kitais riešutais. Jis skanėstas yra itin populiarus kalėdiniu laikotarpiu.

Sidra. Sidra arba kitaip – Astūrijos sidras yra unikalus dėl gamybos metodo ir, žinoma, skonio. Tai natūralus gėrimas, kurio rūgštumas puikiai dera su tradiciniais ispaniškais patiekalais.

Virtuvės įrankiai ispaniškiems patiekalams:

Patiekalams, kuriuos išvardinome jums prireiks šių virtuvės įrankių:

Peiliai Samura

Grilio keptuvės

Nerūdijančio plieno puodai

Ir daug daugiau įrankių, kuriuos galite rasti mūsų el. parduotuvėje. Tad ar esate pasiruošę patirti ispaniškų skonių fiestą?

Ispaniškas maistas: odė kultūrai ir tradicijoms

Ispaniška virtuvė – daugiau nei maistas. Tai – neabejotinai ir kultūros bei iš kartos į kartą perduodamų tradicijų istorijos tąsa. Todėl paragavęs ispaniškos virtuvės patiekalų gali geriau pajusti, kuo gyvena vietos gyventojai, kuo alsuoja Ispanija.

Kiekvienas Ispanijos regionas, miestas ir net kaimas turi savo unikalias tradicinių receptų variacijas. Taigi nepriklausomai nuo patiekalo, keliaudami Ispanijoje turite galimybę pajusti visą jo skonio spalvų gamą.

Labai įdomu tai, kad ispaniška virtuvė savo patiekalų įvairove taip pat atskleidžia ir Ispanijos krašto visapusiškumą. Kelionė ragaujant Ispanijos tradicinius patiekalus leidžia ne tik išbandyti šį tą naujo, atrasti dar neragautų derinių, bet ir savitu būdu per ją pažinti šaliai būdingas tradicijas ir kultūrą, įvertinti jų grožį.

Be komentarų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Mes naudojame slapukus, kad pagerintume jūsų patirtį mūsų svetainėje. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų salygos ir privatumas
PradinisProfilis
Paieška
Į viršų