Jordanijos virtuvė – unikalus Artimųjų Rytų dvelksmas

Jordanijos virtuvė, nors kai kuriais skoniais labai artima Sirijos, Turkijos, Izraelio ir daugelio kitų Artimųjų Rytų regionų virtuvėms, turi savo išskirtinumų. Jordanijos žmonės itin vaišingi ir svetingi, o tai šmaikščiai pabrėžia čia vartojamas posakis, kad net ir tada, kai esate sotūs, jūs vis dar galite suvalgyti bent 40 kąsnių. Maistas yra itin svarbus Jordanijos kultūros aspektas – juo gyventojai išreiškia svetingumą ir dosnumą. Jordanija nuo senų laikų yra lyg sankryža, tarp Europos, Azijos, Arabijos ir Afrikos, tad tiek Jordanijos virtuvė, tiek kultūra formavosi veikiama kitų kultūrų. Čia maistas labai įvairus, tad šaunius pietus gali rasti tiek visavalgiai, tiek vegetarai ar veganai. Be to Jordanijos virtuvė, nors ir smarkiai skiriasi nuo europietiškosios, tačiau puikiai priimama ir vertinama europiečių, mat joje nėra naudojama itin daug prieskonių, o patiekalai nėra labai aštrūs.
Jordanijos virtuvė: paplitimas
Jordanijos virtuvė populiari ne tik pačioje Jordanijoje, kurioje gyvena daugiau nei 10 mln. žmonių, bet ir kitose šalyse. Net ir Lietuvos restoranuose galite rasti Jordanijos virtuvės patiekalų. Tiesa, jordaniški patiekalai gaminami iš mums artimų daržovių, tokių, kaip morkos, bulvės, kopūstai, paukštienos, gardinami česnakais, svogūnais, pomidorų padažais ar citrinomis. Gal kiek mažiau Lietuvoje įprasta ėriena ir jautiena Jordanijoje laikoma pagrindine mėsa. Taip pat nuo mūsų virtuvės ji skiriasi tuo, kad čia dažniausiai naudojami lęšiai ir regioniniai prieskoniai. Kai kurie patiekalai gali labai priminti turkiškuosius, arabiškuosius ar net Egipto. Kai kuriuos kaimyninių šalių patiekalus jordaniečiai tiesiog pasiskolino – šiek tiek pakeitė jų sudėtį, pagardino naujais skoniais ir taip suformavo savo autentiškus skonius. Tad panašių į Jordanijos patiekalų galite paragauti gretimose šalyse, o tikrosios Jordanijos virtuvės skonių galite ieškoti visame pasaulyje.
Populiariausi Jordanijos virtuvės patiekalai
Jordanijos virtuvėje patiekalai gaminami iš įvairiausių daržovių, kruopų, mėsos, žuvies ir ypatingų rytietiškų prieskonių. Visgi, ingredientų tope karaliauja lęšiai. Nacionaliniu patiekalu laikomas mansaf – žolelėmis gardinta jogurte iškepta ėriena su ryžiais. Jordanijos virtuvės išskirtinumą taip pat atskleidžia specifiškai ruošiami falafeliai, humusas, mėsa su ryžiais įdarytos daržovės, įvairūs troškiniai. Jordanijoje itin populiarus keptas ėriukas su ryžių, svogūnų, riešutų ir razinų įdaru. Kiekvienus pusryčius ar pietus vainikuoja stipri kava arba arbata. Kava čia verdama labai stipri, patiekiama itin saldi mažyčiuose puodeliuose, dažnai pagardinama kardamonu. Arbata čia patiekiama taip pat labai saldi su mėtos lapeliais. Jordanijos patiekalai nėra sudėtingi, juos lengvai galite pasigaminti ir savo namuose. Žemiau trumpai jums pristatome kelis lengvai paruošiamus ir itin Jordanijoje mėgstamus patiekalus.
Mansaf – nacionalinis Jordanijos patiekalas
Mansafas – tai patiekalas, gaminamas iš ryžių, mėsos ir pagardinamas neįprastu kefyro, grietinės ir kario padažu. Dažnai šį patiekalą puošia kepinti riešutai. Šis patiekalas dažnai gaminamas vestuvėms, religinėms šventėms ar laidotuvėms. Paprastai naudojama ėriena arba jautiena, tačiau puikiai dera ir su kita mėsa.
Falafeliai – populiariausi ir žinomiausi
Falafeliai – virti aliejuje maltų avinžirnių veganiški kotletukai. Jie gaminami iš mirkytų avinžirnių, svogūnų, česnakų, žalumynų ir prieskonių. Iš smulkintų ingredientų formuojami maži rutuliukai ir gruzdinami aliejuje. Tai vienas iš dažniausiai sutinkamų Jordanijoje gatvės patiekalų ar užkandžių. Falafeliai gali būti įdaryti aitriąja paprika. Falafeliai savo išvaizda gali priminti gruzdintas spurgytes – minkštas viduriukas, apgaubtas traškios plutelės.
Humusas – ypač tinka lengviems užkandžiams
Humusas, ko gero, labiausiai žinomas Artimųjų Rytų virtuvės patiekalas visame pasaulyje. Tai yra užkandis iš trintų avinžirnių su tahiniu (sezamų pasta), pagardintas citrinų sultimis, aliejumi ir prieskoniais. Jordanijoje mėgstamas tiek klasikinis humusas, tiek pagardintas įvairiais priedais.
Kabasa – mėsa su daržovėmis ir ryžiais
Kabasa – itin populiarus patiekalas Jordanijoje, kuris kilęs iš Saudo Arabijos. Tai ryžiai su mėsa, pagardinti kepintais riešutais, razinomis, daržovėmis ir prieskoniais. Dažniausiai naudojama aviena arba vištiena, tačiau šiam patiekalui gaminti puikiai tiks ir kitokia mėsa.
Tabbouleh – lengvai pradžiai
Tai šaukštu kabinamos petražolių, mėtų, pomidorų, česnakų, bulguro kruopų salotos su citrinų sultimis, aliejumi ir prieskoniais. Tabbouleh salotos laikomos užkandžiais – mezze. Ypač išskirtinis petražolių, mėtų, pomidorų ir bulguro kruopų derinys sukuria nepakartojamą skonį. Tai ypač vertinamas patiekalas Jordanijoje, mat jis ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai. Įdomus faktas – šis patiekalas 2009 m. įtrauktas į Gineso pasaulio rekordų knygą, kai 350 žmonių komanda per daugiau nei 10 va. pagamino 4324 kilogramus svėrusį tabbouleh salotų dubenį.
Nepamirštami desertai
Nei vienos šalies virtuvė neapsieina be desertų. Jordanijoje ypač populiari baklava (sluoksniuotos tešlos pyragėliai su riešutais), hnafeh (makaronų siūlus primenantis gaminys iš tešlos su baltojo sūrio įdaru, gausiai gardinamas sirupu), chalva (trintų sėklų ar riešutų skanėstas), qatayef (įdaryti blynai). Jordanijoje mėgaujamasi arbūzais, figomis, kaktusų vaisiais, kaip desertais. Be abejo, svarbią vietą čia užima ir ledai. Tiesa, jie kiek kitokie, nei mūsiškiai, tačiau nepaprastai skanūs. Jie ne tokie saldūs ir įdomios šilkinės tekstūros. O įdomiausia tai, kad ledai formuojami ir apvoliojami pasirinktuose riešutuose tiesiog rankomis. Na, o jei norisi saldumo, ledus visuomet galima gausiai pagardinti medumi ar sirupu.
Stipri kava arba mėtų arbata
Kaip jau minėjome, bet kuriuos patiekalus Jordanijoje visuomet vainikuoja stipri ir saldi kava arba arbata. Tai finalinis Jordanijos virtuvės akcentas. Kava gaminama tokia saldi, kad lietuvaičiams ji gali veikiau priminti ne kavą, bet sirupą. O arbata visuomet pagardinama mėtų lapeliu. Tad jei lankysitės Jordanijoje ruoškitės – teks ragauti, ko gero, saldžiausios pasaulyje kavos.
Jordanijos virtuvė – naujų skonių ir įspūdžių garantas
Kiekviena virtuvė unikali ir išskirtinė. Vienos mus žavi savo kruopštumu ir ilgai gamintais patiekalais, kitos – prieskonių gausa ar netikėtais deriniais. Visgi, ko gero, nėra tokio patiekalo, kurio negalėtume pasigaminti savo namuose. Žinoma, pasaulio skoniams atrasti jums pravers akmens masės puodai ar kiti virtuvės reikmenys. Atraskite Jordanijos virtuvę savo lėkštėse.
Be komentarų