Kinų virtuvė: patiekalai, restoranai, patarimai gamybai

kinų virtuvė
2024-04-27 16:41

Kinų virtuvė – tai visa kultūra, kuri atsispindi įvairiuose patiekaluose ir jų gamybos būduose. Ši virtuvė yra viena iš seniausių ir labiausiai išplėtotų visame pasaulyje, o jos įtaka skiriasi priklausomai nuo regiono. Kinijos virtuvės įvairovė atspindi šalies geografinę ir kultūrinę įvairovę. Čia susipina istorija, tradicijos ir filosofija, kurios kartu sukuria unikalų ir nepakartojamą kulinarinį paveldą, žinomą visame pasaulyje.

Kuo ypatinga kinų virtuvė?

Kinų virtuvė yra unikali dėl savo įvairiapusiškumo ir gebėjimo harmoningai derinti penkis pagrindinius skonius: saldumą, rūgštumą, kartumą, sūrumą ir aštrumą. Ši virtuvė taip pat išsiskiria savo maisto ruošimo metodais, tokiais kaip garinimas, troškinimas, greitas kepimas ant stiprios ugnies, kaitinimas ir kepimas orkaitėje, kurie leidžia išlaikyti produktų maistingumą ir skonį. Dar viena išskirtinė kinų virtuvės savybė yra jos dėmesys į estetiką: patiekalai ne tik skanūs, bet ir gražiai pateikiami, su ypatingu dėmesiu spalvoms ir formoms, kad patiekalas patrauktų ne tik skonio, bet ir regos pojūčius. Be to, kinų virtuvėje labai svarbi yra maisto ir sveikatos tarpusavio sąveika, manoma, kad tam tikri maisto deriniai gali padėti palaikyti kūno balansą ir gerovę.

Populiariausi kiniški patiekalai

  • Pekino antis – lėtai kepta antis, kurios oda tampa nepaprastai traški, o mėsa išlieka sultinga.
  • Kung Pao vištiena – aštrus ir kartu šiek tiek saldus patiekalas su vištiena, žemės riešutais ir aitriaisiais pipirais.
  • Dim sum – maži užkandžiai, įvairūs įdarai įvynioti į minkštą, ploną tešlą, paprastai garinami.
  • Ma Po tofu – aštrus tofu patiekalas su čili ir fermentuotais pupelių padažais, paprastai patiekiamas su jautiena ar kiauliena.
  • Cha siu – saldžiarūgštis raudonai marinuotas kiaulienos šonkaulis, kepamas ant atviros ugnies arba orkaitėje.

Kinietiško maisto receptai:

Pekino antis
Ingredientai:

Kinų virtuvė - pekino antis
  • 1 visa antis (~3 kg)
  • 3 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • 3 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštelis kinų penkių prieskonių mišinio
  • 2 svogūnai
  • 5 skiltelės česnako

Paruošimas:

  1. Antį kruopščiai išvalykite ir nusausinkite iš vidaus bei išorės.
  2. Įtrinkite penkių prieskonių mišinį viduje, o papildomai išorę aptepkite medaus, acto ir sojos padažo mišiniu.
  3. Anties vidų pripildykite svogūnais ir česnaku.
  4. Antį palikite šaldytuve atvirame inde 24 valandas, kad oda gerai išdžiūtų.
  5. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje maždaug 2-3 valandas, kol oda taps traški ir auksinė.

Kung Pao vištiena
Ingredientai:

Kinų virtuvė - kung pao vištiena
  • 500 g vištienos krūtinėlės
  • 100 g žemės riešutų
  • 10 aitriųjų pipirų
  • 3 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštas vyno acto
  • 2 šaukšteliai cukraus
  • 2 skiltelės česnako, smulkintos
  • 1 mažas imbiero gabalėlis, smulkintas

Paruošimas:

  1. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir užmarinuokite sojos padaže, vyno acte ir cukruje bent 30 minučių.
  2. Įpilkite aliejaus ir pakepinkite česnaką bei imbierą, kol išsiskirs kvapas.
  3. Įdėkite aitriuosius pipirus ir pakepinkite keletą sekundžių.
  4. Sudėkite vištieną ir kepkite, kol višta bus beveik iškepusi.
  5. Įberkite žemės riešutus, gerai išmaišykite ir pakepinkite dar keletą minučių.
  6. Patiekite karštą su ryžiais arba makaronais.

Dim Sum
Ingredientai:

Kinų virtuvė - dim sum
  • 500 g kiaulienos ar vištienos faršo
  • 100 g virtų krevečių mėsos
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštelis sezamo aliejaus
  • 1 šaukštelis kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 1 šaukštelis druskos
  • 20 vnt. dim sum tešlos lakštų (galima nusipirkti arba pasigaminti)

Paruošimas:

  1. Sumaišykite faršą su smulkintomis krevetėmis, sojos padažu, sezamo aliejumi, kukurūzų krakmolu, cukrumi ir druska.
  2. Kiekvieno tešlos lakšto centre įdėkite šaukštelį įdaro.
  3. Tešlos kraštus švelniai sudrėkinkite vandeniu ir suformuokite maišelio formą, gerai užspausdami kraštus, kad įdaras neišbėgtų.
  4. Garinkite dim sum ant bambuko garintuvo lapų 10-12 minučių.
  5. Patiekite karštus su sojos padažu.

Šių patiekalų receptai atspindi kinų virtuvės įvairovę, leisdami mėgautis autentiškais skoniais tiesiai iš jūsų virtuvės.

Geri kinų virtuvės restoranai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje

Renkantis kinų virtuvės restoraną Lietuvos didmiesčiuose, svarbu atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių aspektų. Pirmiausia, verta įvertinti restorano autentiškumą, kuris atsispindės tiek patiekalų meniu, tiek jų skonio kokybėje. Antras svarbus kriterijus – restorano aplinka ir aptarnavimo kultūra, kurie turėtų atitikti ne tik kinų, bet ir vietinių lankytojų lūkesčius. Galiausiai, svarbu įvertinti restorano reputaciją, skaitant klientų atsiliepimus ir rekomendacijas internete. Tokie patarimai padės atrasti geriausią kinų virtuvės restoraną, kuris siūlo ne tik skanius, bet ir kokybiškai paruoštus patiekalus.

Mūsų rekomenduojami kinų virtuvės restoranai Vilniuje:

Pangu Kinija

Kinų Rožė

Pekino Antis

Kaune:

Jelas

Pas Ali

Čaina

Klaipėdoje:

Kinų drakonas, restoranas, Vitungas

Jing Bin Lou

Kaip pasigaminti skanų kinišką maistą namuose?

Norint pasigaminti skanų kinišką maistą namuose, reikia laikytis kelių bendrų patarimų. Visų pirma, svarbu įsigyti aukštos kokybės, šviežius ingredientus, kurie yra pagrindas skaniems patiekalams. Antra, kinų virtuvėje dažnai naudojami įvairūs prieskoniai ir padažai, tokių kaip sojos padažas, sezamo aliejus, hoisin ir oyster padažai, kurių turėtumėte turėti savo virtuvėje. Taip pat reikia išmokti keletą pagrindinių technikų, pavyzdžiui, kaip teisingai naudoti woką arba kaip greitai ir efektyviai apdoroti ingredientus, kad jie išliktų traškūs ir sultingi.

Reikalingi virtuvės įrankiai kiniškai virtuvei:

  • Wokas arba Wok keptuvės – būtinas įrankis kiniškai virtuvei, idealus greitam maisto apkepimui ant didelės ugnies. Wok keptuves kinų maistų rasite pas mus parduotuvėje.
  • Garinimo indas – naudojamas dim sum ir kitų garinamų patiekalų ruošimui.
  • Didelis ir aštrus peilis – reikalingas mėsos ir daržovių ruošimui.
  • Pjaustymo lenta – patogumui ruošiant ingredientus.
  • Metalo ar bambuko šaukštai ir replės – padeda lengvai apversti ir sumaišyti ingredientus kepant woke.

Turint tinkamus įrankius ir laikantis nurodytų patarimų, kiniško maisto gaminimas namuose taps ne tik įmanomu, bet ir maloniu užsiėmimu. Atsirinkite keletą mėgstamiausių receptų ir praktikuokite juos, kol pasieksite norimą rezultatą, o galbūt net tapsite savo namų kinų virtuvės meistru.

Be komentarų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Mes naudojame slapukus, kad pagerintume jūsų patirtį mūsų svetainėje. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų salygos ir privatumas
PradinisProfilis
Paieška
Į viršų

Tai įkeliama į „wp_footer“ iš šablonų klasės with arguments