Meksikietiškas maistas visada primena vasarą

Meksikietiškas maistas
2022-10-19 21:04

Karštis, aistra, ekspresyvumas, ryškumas – epitetai, tinkantys apibūdinti viską, kas susiję su Meksika – žmones, kultūrą, maistą. Meksikietiškas maistas, kaip ir pati Meksika, yra itin išskirtinis – ryškus tiek išvaizda, tiek skoniu. Ko gero, visi pagalvoję apie meksikietišką virtuvę pirmiausiai įsivaizduoja gvakamolę, načios ar tako. Nors tai išties populiarūs meksikietiški užkandžiai, tai, toli gražu, nėra viskas, ką galite rasti jų virtuvėje.

Meksikietiško maisto kilmė ir tradicijos

Teigiama, kad meksikietiška virtuvė susiformavo susimaišius vietinių indėnų ir ispanų virtuvėms. Ryškūs skoniai, aromatų įvairovė, gausybė įvairiausių prieskonių, spalvos – tai, kas gavosi sujungus indėnų ir ispanų virtuvių žinias. Maisto tradicijas formavo ir gamta. Meksikietiški patiekalai nuo seno gaminami iš vietoje auginamų ir gaunamų produktų: kukurūzų, pupelių, paprikų, čili pipirų, pomidorų, moliūgų, batatų. Maisto gamybai taip pat naudojami ir čia lengvai užauginami vaisiai, tokie, kaip papajos, avokadai, ananasai, guavos, sapotės ir kt. Meksikietiški patiekalai gardinami gausybės prieskonių – čili paprikomis, česnakais, kmynais, raudonėliais, kalendromis.

Nuo seno meksikietiškas maistas buvo daugiausiai gaminamas iš daržovių ir kalakutienos. Teigiama, kad kalakutai į pasaulio virtuves paplito būtent iš Meksikos, o į Meksiką iš pasaulio virtuvių atkeliavo ryžiai, alyvuogės, svogūnai, migdolai, kviečiai ir miežiai. Šiandienos Meksikoje vyrauja dideli regioniniai maisto gamybos įpročiai: šiaurinėje dalyje daugiausiai gaminami meksikietiški patiekalai iš mėsos, Jukanto pusiasalio virtuvėje ypač dominuoja saldumas, pietryčių Meksikoje – aštrūs patiekalai, Meksikos įlankos ir Ramiojo vandenyno pakrančių regionuose dažniausiai gaminami patiekalai iš žuvies ir jūros produktų, pietinėje dalyje – iš kukurūzų miltų. Centrinė Meksika, nors ir perispynusi kitų regionų virtuvių kultūra, visgi, turi savitų, niekur kitur negaminamų patiekalų, tokių, kaip barbakoa, menudo, karnitas. Be to, Meksikos kaimeliuose gaminami itin egzotiški patiekalai iš iguanų ar barškuolės mėsos, žiogų, skruzdžių kiaušinių ar kitų vabzdžių.

Populiariausi meksikietiški patiekalai ir užkandžiai

Kaip jau turbūt pastebėjote, meksikietiškas maistas išties skiriasi nuo lietuviškojo ar net europietiškojo. Visgi, nepaisant to, tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje apskritai, Meksikos virtuvė užima svarbią vietą. Ji populiari bene visose šalyse, o kai kurie patiekalai tapo tokie mėgiami, kad juos žmonės mielai gamina ir savo namuose. Pristatome jums kelis nesunkiai pagaminamus meksikietiškus patiekalus. Tai puikus būdas paįvairinti savo pietus, nustebinti svečius ar draugus, na, o vakarėlio metu puikiu akcentu gali tapti meksikietiški užkandžiai.

Gvakamolė – visur tinkantis  avokadų pagardas

Jei jau kalbame apie meksikiečių virtuvę, visų pirma, turime apkalbėti ir gvakamolę. Tai bene labiausiai žinomas ir universaliausias meksikietiškas pagardas. Svarbiausiais gvakamolės ingredientas – gerai prinokę, tačiau nepernokę avokadai. Įbėrus šiek tiek druskos, pipirų, kepintų svogūnų, pomidorų ir įlašinus žaliųjų citrinų sulčių, viską sutrynus iki beveik vientisos masės turėsite puikų pagardą načios traškučiams, tortilijoms, taco ar kitiems meksikietiškiems patiekalams.

Tortilijos su priedais

Dar vienas patiekalas, dažnai mėgstamas ne tik pačioje Meksikoje, bet ir visame pasaulyje – tortilijos su priedais. Čia kalbėti apie konkretų receptą tiesiog negalime – tortilijos gali būti valgomos su įvairiausiais priedais – plėšyta kiauliena, paukštiena, ryžiais, kukurūzais, pomidorais, agurkais, gvakamolės padažu, pupelėmis, paprikomis ir kitais ingredientais, kuriuos tik sugalvosite. Be to, tortilijas galite gardinti tiek švelniaisi, tiek pikantiškais ar ypač aštriais prieskoniais. Tai puikus užkandis vakarėlių metu.

Enčilados

Tai itin lengvai pagaminamas meksikietiškas tortilijų suktinukų apkepas su sūriu. Taip pat, kaip ir prieš tai aptartas tortilijas, enčiladas galima galinti labai įvairiai. Dažniausiai gaminama iš jautienos, svogūnų, aitriųjų paprikų, alyvuogių, sūrio ir salsa arba mole padažų, tačiau pasitaiko ir kitokių variacijų. Paruoštas įdaras susukamas į tortilijas ir sudedamas į kepimo indą. Viskas užpilama paruoštu padažu ir gausiai apibarstoma sūriu. Greitas, skanus ir nesunkiai pagaminamas patiekalas, tinkantis tiek kasdienai, tiek švenčių metu.

Vištienos fajita

Vištienos fajita – dar vienas patiekalas, ypač tinkantis vakarėlių metu. Tai kukurūzų tortilijos su kepta vištiena ir paprikomis, pagardinta padažu. Visi meksikietiški patiekalai gaminami itin paprastai ir greitai, tad tai galite daryti su šeima ar net vakarėlių, švenčių metu. Jei nenorite tiek daug laiko susibūrimų metu skirti maisto gamybai – visuomet galite paruošti ingredientus ir juos patiekti atskiruose induose, na, o galutinę fajitą kiekvienas susisuks pats!

Meksikietiška vištiena

Ar esate ragavę vištienos file su cinamonu? Ne? Tuomet pats metas! Tai itin populiarus vištienos marinavimo būdas meksikoje. Be abejo, čia neapsieinama ir be aitriųjų paprikų, paprikų, česnakų, raudonėlių ir kitų prieskonių. Su cinamonu marinuota vištiena puikiai tiks kaip įdaras takams, enčiladoms ar fajitai.

Tako vištiena su ryžiais

Vištienos, ryžių ir tako apkepas, kuris nepaliks abejingų. Tiesa, šis patiekalas gaminamas kiek ilgiau, o jį sudaro nemažai skirtingų ingredientų, tačiau jo skonis tikrai to vertas. Beveik visus ingredientus – vištieną, svogūnus, paprikas, česnakus, virtus ryžius, pupeles, konservuotus pomidorus ir prieskonius tam tikra eilės tvarka reikia apkepinti keptuvėje, apibarstyti kukurūzų traškučiais, sūriu ir pašauti į orkaitę kelioms minutėms. Pagardinti avokadais, aitriosiomis paprikomis, šviežiomis kalendromis, jogurtu.

Meksikietiškas jautienos troškinys

Tai itin sotus ir maistingas meksikietiškas patiekalas iš jautienos, konservuotų pomidorų, svogūnų, daržovių sultinio, aitriosios paprikos, „Tacosauce“ padažo, raudonųjų pupelių, konservuotų kukurūzų, bulvių, petražolių ir prieskonių. Viską apkepinus ir patroškinus turėsite puikų patiekalą šeimos pietums, draugų susibūrimui ar jaukiai šventei.

Meksikietiškas maistas sušildo namus

Meksikietiškas maistas, kaip ir pati meksikiečių kultūra, išties temperamentingas, ryškus ne tik spalvomis, bet ir skoniais. Jis taip pat ir labai įvairus – nuo švelnaus gvakamolės iki ugningo hebenero pipirų padažo, nuo jautienos troškinio iki tortilijų suktinukų, nuo švelnios kakavos iki tekilos. Geriausia yra tai, kad nors meksikietiški patiekalai dažnai reikalauja daugybės skirtingų ingredientų, juos galima pasigaminti beveik visuose namuose, kuriuose yra viryklė ir orkaitė. Takos, buritos, načios, čimčanga, ančilados – viskas gali garuoti jūsų vietuvėje. O gaminti dar paprasčiau, kai po ranka turite visko, ko tik gali prireikti. Na, o jei trūksta įkvėpimo – jo suteikti gali profesionalūs šefo peiliai ar nauja prijuostė! Mėgautis meksikietiško maisto gaminimu namuose su savo artimaisiais ar šeima ar niekada nebuvo taip paprasta.

Be komentarų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Mes naudojame slapukus, kad pagerintume jūsų patirtį mūsų svetainėje. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų salygos ir privatumas
PradinisProfilis
Paieška
Į viršų