Ukrainietiška virtuvė – gerokai daugiau nei barščiai ir Kijevo kotletai

Ukrainietiška virtuvė
2022-09-18 17:48

Ukrainietiška virtuvė neįsivaizduojama be Kijevo kotletų, ukrainietiškų barščių ir okroškos. Šiandien, lygindami ją su savo skonio tradicijomis galime teigti, kad ukrainietiški patiekalai yra gausiai skaninami prieskoniais, ypač česnaku, juose sudera iš pažiūros net nesuderinami dalykai, tokie, kaip agurkas ir gira. Kviečiame jus pasinerti į tikros ukrainietiškos virtuvės magiją ir savo virtuvėje atrasti kažką naujo. Šiame straipsnyje pristatome populiariausius receptus, tad rekomenduotume prieš skaitant pavalgyti.

Ukrainietiška virtuvė – jau pažįstami ir nauji skoniai

Tikrosios ukrainietiškos virtuvės tradicijos į šių dienų pasaulį atkeliavo iš labai seniai. Tokie ukrainiečių patiekalai, kuriuos ragauti galime dabar formavosi šimtmečiais. Daug kas kito – patiekalų sudėtis, išvaizda, net patiekimas. Kai kurie delikatesai nupopuliarėjo, buvo užmiršti, o jų vietą užėmė nauji. Didelę įtaką ukrainiečių virtuvės formavimuisi darė ir kaimyninės šalys, klimato sąlygos, dirvožemio derlingumas. Trūkstamus ingredientus patiekaluose pakeitė esami, tad nenuostabu, kad dabartiniai tradiciniai patiekalai skiriasi nuo savo pirmtakų.

Kai kurie patiekalai iki šiol apipinti legendomis. Sakoma, kad ukrainietiškus barščius jaunos mergelės turi išmokti gaminti dar iki vestuvių. Manoma, kad šis receptas gimė klajojančių kazokų rankose. Kaskart įsirengę laikiną stovyklą jie virdavo sriubą iš to, kas augo aplink – iš pradžių tai buvo burokai ir pomidorai, vėliau į tą patį katilą būdavo dedamos morkos, česnakai, kopūstai, o jei būdavo galima gauti – ir mėsa. Viskas būdavo verdama tiesiog viename katile vienu metu. Teigiama, kad tai būdavo patiekalas iš 30-ties ingredientų! Tik vėliau atsirado tam tikra barščių gaminimo tvarka ir pagaliau nusistovėjo produktų kiekis ir skaičius.

Į šių dienų lėkštes atkeliavo ir prieš kelis šimtmečius pradėti gaminti sūdyti lašiniai. Klajokliai, siekdami išlaikyti maistą kuo ilgiau nesugedusį, ėmė jį sūdyti. Paragavę suprato, kad juos galima valgyti net ir neapdorotus. Vėliau šis delikatesas buvo naudojamas ir kituose patiekaluose, kaip vienas iš ingredientų, pavyzdžiui, kad ir tuose pačiuose jau minėtuose barščiuose. Šiandien žvelgiant į ukrainietiškąją virtuvę iškart galima teigti – visko daug ir viskas labai sotu.

Kijevo kotletai tvirtai laikosi meniu tope

Kijevo kotletai

Kijevo kotletai – viena iš ukrainietiškos virtuvės vizitinių kortelių. Dažai jų galime rasti ne tik prekybos centruose, bet ir kavinėse, restoranuose. Šiandien Kijevo kotletai yra taikomi prie modernėjančio pasaulio, todėl juose galima rasti ne tokių tradicinių, tačiau skonio tikrai nepagadinančių ingredientų. Na, o kaip pasigaminti tikrus ukrainietiškus kotletus pateikiame žemiau.

Jums reikės:

  • dviejų didelių vištienos filė gabalėlių (apie 500 g)
  • 3 kiaušinių
  • pakelio sviesto
  • džiūvėsėlių
  • šviežių krapų
  • aliejaus
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas

Vištienos krūtinėles perpjaukite pusiau, apdenkite kepimo rankove ir išmuškite taip, kaip mušate mėsą karbonadams. Paruoškite sviestą: visą gabalą padalinkite į lygias 4 dalis, apibarstykite druska, pipirais ir gausiai krapais. Ant sudrėkintos pjaustymo lentelės dėkite vieną išmuštą filė gabaliuką, apibarstykite jį druska ir pipirais. Į kraštą dėkite paruoštą sviesto gabalėlį ir įsukite jį į filė gabaliuką. Taip padarykite su likusia vištiena. Viename inde išplakite kiaušinius, į kitą įberkite džiūvėsėlius. Paruoštus suktinukus pamirkykite kiaušinių plakinyje ir gausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Su kiekvienu suktinuku tai pakartokite tris kartus. Suformuotus kotletukus apvirkite iki 200 laipsnių įkaitintame aliejuje apie 10 min., kol gražiai apskrus. Išgriebus iš aliejaus kotletus sudėkite į kepimo indą ir pašaukite į 200 laipsnių orkaitę dar 10 min. Patiekite su bulvių koše ir virtais žirneliais.

Ukrainietiški barščiai ypač populiarūs pastaruoju metu

Ukrainietiški barščiai

Ko gero, dažno lietuvio namuose karts nuo karto garuoja karšti ukrainietiški barščiai. Tiesa, dažnai jie būna pagardinti įvairiais priedais, tad ne visada primena tikruosius, tradicinius ukrainietiškus barščius. Norėdami pasigaminti autentišką ukrainietišką patiekalą darykite taip:

Jums reikės:

  • 250 g jautienos
  • 250 g kiaulienos
  • 150 g kopūstų
  • 100 g bulvių
  • vieno burokėlio
  • nedidelės morkos
  • nedidelio svogūno
  • 0,5 paprikos
  • šiek tiek pomidorų padažo
  • aliejaus
  • druskos
  • pipirų
  • laurų lapų

Gaminimas:

Mėsą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į gilų puodą su 2 l šalto vandens. Virkite apie 2 valandas. Nuluptus burokėlius nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite šiaudeliais. Dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi, patroškinkite apie 10 min, įmaišykite pomidorų padažo ir patroškinkite dar tiek pat. Į dvi valandas lėtai virusią mėsą su sultimis sudėkite plonais šiaudeliais pjaustytus kopūstus, šiaudeliais ar kubeliais pjaustytas bulves ir virkite tol, kol suminkštės. Atskiroje keptuvėje su aliejumi apkepkite šiaudeliais supjaustytą morką ir pusžiedžiais svogūną. Apkeptas daržoves ir šiaudeliais pjaustytą papriką, iš anksto su pomidorų padažu apkeptus burokėlius sudėkite į puodą ir virkite dar 10 min. Barščius pagardinkite laurų lapeliais, druska, pipirais. Patiekite su grietine ir česnakiniu sviestu apteptomis mielinėmis bandelėmis.

Ukrainietiška šaltsriubė – dar neatrasta ukrainietiška virtuvė

Ukrainietiška šaltsriubė

Kaip jums skamba daržovės, tarkuota virta dešra, marinuoti agurkai, kiaušiniai ir saldi gira viename patiekale? Manote, kad tai nesuderinama? Priešingai – tai tikras tradicinės ukrainiečių virtuvės delikatesas, o ypač vasarą, mat „Okroška“ sriuba patiekiama šalta.

Jums reikės:

  • 4 vidutinio dydžio agurkų
  • 3 saujelių ridikėlių
  • mėsos (tinka virta jautiena, kumpis, rūkytos dešrelės ar net vadinama daktariška dešra)
  • 3 virtų kiaušinių
  • 4 virtų bulvių
  • 1,5 l duonos giros
  • ryšulėlio svogūnų laiškų
  • ryšulėlio krapų
  • garstyčių
  • druskos

Gaminimas:

Visas daržoves ir mėsą smulkiai supjaustykite, sudėkite į dubenį. Užpilkite duonos gira, įberkite druskos, įdėkite šiek tiek garstyčių. Patiekite dubenėliuose su bulvėmis ir ketvirčiais pjaustytais kiaušiniais. Galite pagardinti grietine.

Kiti ukrainietiški patiekalai

Bulviniai blynai, virtinukai, balandėliai, kukurūzų košė su spirgučiais, šaltiena, varškėčiai, įdaryti lietiniai, dešrelės, lašinukai su bulvėmis – ukrainietiškos virtuvės neatrasta klasika. Neretai šie skoniai priskiriami ir lietuviškajai virtuvei, mat jau seniai įprasti. Ukrainietiškų patiekalų nereikėtų maišyti ir su rusų virtuvės skanėstais. Galima teigti, kad šios šalies lėkštėse garuoja itin maistingi ir daug produktų reikalaujantys patiekalai. Kažkada ukrainietiški barščiai buvo verdami net iš 30-ties skirtingų ingredientų! O tai sufleruoja tik vieną – sotu ir maistinga.

Papildykite savo stalą naujais skoniais

Kartais tiek valgyti, tiek gaminti tuos pačius įprastus patiekalus gali pasidaryti nuobodu, tad raginame eksperimentuoti savo virtuvėje. Atraskite ukrainietišką virtuvę savo namuose, nudžiuginkite savo draugus, artimuosius ar šeimą naujais potyriais. Įkvėpti skonių paieškoms gali padėti nauja profesionali keptuvė ar puodų komplektas – juk gaminti turint visus reikiamus įrankius daug maloniau! Skanių atradimų!

Be komentarų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Mes naudojame slapukus, kad pagerintume jūsų patirtį mūsų svetainėje. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų salygos ir privatumas
PradinisKategorijosProfilis
Paieška